Τα Ποιήματα - Ιωάννης Πολέμης

BY ΑΝΟΙΚΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Συγγραφέας: Ιωάννης Πολέμης (1862–1924)
Είδος: Ποίηση
Εκδόσεις Διάνυσμα
Άδεια διανομής: Public Domain
(Έργο ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων)
 
 
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
 
 
Μετάβαση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης Πολέμης
Ioannis Polemis.JPG
Ο Ιωάννης Πολέμης στο Ημερολόγιον Σκόκου του 1889.
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωάννης Πολέμης (Ελληνικά)
Γέννηση 1862[1][2][3][4]
Αθήνα
Θάνατος 28  Μαΐου 1924
Αθήνα
Αιτία θανάτου πνευμονία
Εθνικότητα Έλληνες
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Σπουδές Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο του Παρισιού
Ιδιότητα ποιητής και συγγραφέας
Κίνημα Νέα Αθηναϊκή Σχολή
Καλλιτεχνικά ρεύματα Νέα Αθηναϊκή Σχολή
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη
 
Προτομή του Ιωάννη Πολέμη (κήπος Ζαππείου, Αθήνα)

Ο Ιωάννης Πολέμης (1862 - 28 Μαΐου 1924[5]) ήταν Έλληνας ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1862. Η καταγωγή του δικαστή πατέρα του ήταν από την Άνδρο, ενώ η μητέρα του ήταν Αθηναία. Και δύο οικογένειες πάντως είχαν ρίζες βυζαντινές. Ξεκίνησε να γράφει ποίηση στα 13 χρόνια του. Ο Πολέμης ανέπτυξε από νωρίς φιλικούς δεσμούς με τον Γεώργιο Σουρή, τον Κρητικό ποιητή Εμμανουήλ Στρατουδάκη και τον Δημήτριο Καμπούρογλου. Όταν ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές εντάχθηκε στο σύλλογο νέων "Αι Μούσαι". Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και για δύο χρόνια αισθητική και ιστορία της τέχνης στο Παρίσι. Τα πρώτα ποιήματά του, ακολουθώντας την συνήθεια της εποχής, τα έγραψε στην καθαρεύουσα. Διετέλεσε υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας και Γενικός Γραμματέας (1915) της Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών συγγραφέων. Πέθανε από βρογχοπνευμονία τον Μάιο του 1924 στην Αθήνα.

Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και καλοσύνη, στοιχεία άλλωστε που χαρακτήρισαν και την ίδια του τη ζωή. Ο Ιωάννης Πολέμης εντάσσεται στη Νέα Αθηναϊκή Σχολή που αντιτάχτηκε στην υπερβολή και τον άκρατο ρομαντισμό, ενώ παράλληλα καθιέρωσε (όπως οι ΠαλαμάςΔροσίνης) τη δημοτική γλώσσα στην ποίηση. Είναι ποιητής των χαμηλών τόνων, αισθηματικός, μελωδικός λυρικός και δραματικός. Το έργο του, που είχε πρωτοφανή λαϊκή απήχηση, διακρίνει ο μελωδικός στίχος, η απλότητα και ο αβίαστος συμβολισμός. Πολλά από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν. Το 1918 τιμήθηκε με το Αριστείο των Γραμμάτων για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Ο Ιωάννης Πολέμης έγραψε ακόμα δράματα, ποιήματα για παιδιά, λίγα διηγήματα, ενώ επιμελήθηκε ποιητικές ανθολογίες.

Ο Πολέμης επικρίθηκε συχνά και από τους συγχρόνους του και από τους μετέπειτα κριτικούς για το χαμηλόφωνο ύφος του, για τον έντονο αισθηματισμό του, την έλλειψη ποιητικού βάθους και θεματικής πρωτοτυπίας.

 

Αφήγηση: Μαρία Ιωάννου

 
Για να τα ακούσετε πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους.
 

Άγνωστος,

Γιατί Αγρυπνώ

Διπλός πόνος

Εξομολόγηση

Ζωγραφιά,

Η Κριτική,

Νέος Αιών

Ο Χρόνος

Τετράστιχον,

Τρεις Γενεαί.