Μεγάλες Προσδοκίες - Κάρολος Ντίκενς 

 
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
 

Ο Φίλιπ "Πιπ" Πίριπ ένα ορφανό αγόρι που ζει σ'ένα μικρό χωριουδάκι της Αγγλίας, με τη βάναυση αδερφή του και τον άνδρα της Τζο, συναντά μια μέρα ένα δραπέτη τον Μάγκουιτς στο προαύλιο της εκκλησίας, ο οποίος του ζητάει να κλέψει φαγητό και μια λίμα από την αποθήκη του σπιτιού του. Ο Πιπ τρομοκρατημένος σπεύδει να τον βοηθήσει, αν και μετά απο λίγο ο δραπέτης συλλαμβάνεται.

Λίγες μέρες αργότερα ο Πιπ πηγαίνει με τον Τζο στο ερειπωμένο αρχοντικό της κυρία Χάβισαμ, όπου ζει με τη θετή της κόρη Εστέλλα που έχει την ίδια ηλικία με τον Πιπ. Ο Πιπ αναλαμβάνει να κρατά συντροφιά στην ψυχρή και κακομαθημένη Εστέλλα και σιγά σιγά την ερωτεύεται, ενώ εκείνη δεν του δίνει σημασία. Οι δυο τους αποχωρίζονται όταν ο Πίπ γίνει 14 ετών και ξεκινήσει τη μαθητεία του με τον Τζο για να γίνει σιδηρουργός, ενώ η Εστέλλα αναχωρεί για τη Γαλλία.

Έξι χρόνια αργότερα,ο δικηγόρος της κας Χάβισαμ, κος Τζάγκερς επισκέπτεται τον Πιπ και τον ενημερώνει οτι ένας ανώνυμος ευεργέτης του προσφέρει τα χρήματα που χρειάζονται για να πάει στο Λονδίνο και να γίνει ένας τζέντλεμαν, ένας καθως πρέπει κύριος με Μεγάλες Προδοκίες. Ο Πιπ αφήνει τον Τζο και τη ζωη του σιδηρουργού και μετακομίζει μαζί με τον Χέρμπερτ Πόκετ, έναν νεαρό με τον οποίο είχε παλέψει κάποτε στο σπίτι της κας Χαβισαμ. Από κείνον ο Πιπ μαθαίνει οτι η Μις Χαβισαμ ήταν να παντρευτεί αλλα ο γαμπρός την εγκατέλειψε τη μέρα του γάμου τους και οτι μεγάλωσε την Εστέλα με σκοπό να πληγώνει τους αντρες έτσι ώστε να πάρει εκδίκηση για την ίδια.

Όταν ο Πιπ γίνει 21, ο Τζο έρχεται να τον βρει στο Λονδίνο και να του μεταφέρει ένα μήνυμα απο την κα Χάβισαμ η οποία τον καλεί να την επισκεφτεί. Ο Πιπ, που πλέον έχει αλλάξει, είναι ψυχρός και απόμακρος και αντιμετωπίζει πλέον τον Τζο σαν κατώτερο. Πηγαίνει στο σπίτι της κας Χάβισαμ όπου βρίσκει την Εστέλλα με την οποία είναι ακόμα ερωτευμένος, ενώ εκείνη του δηλώνει οτι δεν έχει καρδιά.

Μια μέρα δέχεται επίσκεψη από έναν άντρα ο οποίος είναι ο ευεργέτης του και αποδεικνύεται οτι είναι ο Μάγκουιτς. Ο Πιπ που μέχρι τώρα ήταν πεπεισμένος οτι η κα Χάβισαμ ήταν ο ανώνυμος ευεργέτης του συνειδητοποιεί οτι εκείνη τον χρησιμοποιούσε τόσο καιρο, ενώ παράλληλα νιώθει αποστροφή για τον αληθινό ευεργέτη του που ήταν κατάδικος αλλά και ευγνωμοσύνη οπότε φροντίζει να τον φιλοξενήσει. Ο Μαγκουιτς είχε μεταφερθεί στην Αυστραλία όπου και έκανε περιουσία αλλά δεν ξέχασε ποτέ το μικρό παιδί που τον βοήθησε, και που του θύμιζε το δικό του παιδί που είχε χάσει μωρό.

Ο Πιπ επισκέπτεται την κα Χάβισαμ και της δηλώνει οτι είναι τόσο δυστυχισμένος όσο εκείνη τον ήθελε να είναι. Εκείνη συνειδητοποιεί το λάθος της αλλά όταν εκείνος φεύγει ένα κομματι φλεγόμενο ξύλο φεύγει από το τζάκι και η κα Χάβισαμ πεθαίνει από τα εγκαύματά της, πριν ο Πιπ προλάβει να τη σώσει.

Στο Λονδίνο μαθαίνει οτι ένας παλιός εχθρός του Μαγκουιτς τον παρακολουθεί και σκοπεύει να τον προδώσει στις αρχες, και αρχίζει τις κρυφές ετοιμασίες για να φυγουν μαζί για την Αυστραλία. Όμως η αστυνομία που έχει ήδη ανημερωθεί για τα σχέδια τους συλλαμβάνει τον Μαγκουιτς ο οποίος στη μάχη με τον εχθρό του τραυματίζεται βαριά. Το δικαστήριο τον καταδικάζει σε θάνατο, όμως εκείνος είναι ηδη σε άσχημη κατάσταση. Ο Πιπ τον επισκέπτεται στο νοσοκομείο όπου τον ενημερώνει οτι το παιδί του είναι ζωντανό και οτι είναι ερωτευμένος μαζί της, είναι η Εστέλλα. Ο Μαγκουιτς πεθαινει ευτυχισμενος έχοντας ακούσει αυτά τα νέα. Ο Πιπ άρρωστος και με τις μεγάλες προσδοκίες του χαμένες, μένει για καιρό υπό τη φροντίδα του Τζο μέχρι να επανέλθει.

Ο Πιπ πηγαίνει στο σπίτι της κας Χάβισαμ οπου βρίσκει την Εστελλα να ακολουθεί τα βήματα της αφού ο γάμος της ακυρώθηκε όταν μαθεύτηκε η πραγματική της καταγωγή. Ο Πιπ της ανοιγει για πρώτη φορά τα παραθυρα και την αναγκαζει να δει την σηψη και παρακμη που υπάρχει παντού. Αφού της πει οτι δεν έπαψε ποτε να την αγαπα, τελικά εκείνη τον αγκαλιάζει και φεύγουν μαζι.

 

 

Για να ακούσετε ή να κατεβάσετε το βιβλίο ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους :

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19Α, ΚΕΦΑΛΑΙΟ19Β, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 20, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 22,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 24, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 27,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 28 , ΚΕΦΑΛΑΙΟ 29, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 31, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 32, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 33

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 34, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 35,  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 36 , ΚΕΦΑΛΑΙΟ 37, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 38,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 39, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 40, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 41, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 42, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 43,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 44, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 45, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 46, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 47, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 48,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 49, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 50, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 51, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 52, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 53,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 54, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 55, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 56, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 57, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 58,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 59