ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ - η του Πλάτωνος Πολιτεία

Μίλτος Μόσχος

 

Ιστορικό διήγημα

 
 

 

Ευχαριστούμε τον συγγραφέα κο Μίλτο Μόσχο για την ευγενική του χορηγία.

 
 

Η Πολιτεία του Πλάτωνα δεν εφαρμόστηκε ποτέ σε καμία πόλη, οπότε δεν ξέρουμε αν ήταν μια ουτοπία ή μια καλή ιδέα.

Και αφού η Ιστορία δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί τέτοια πόλη, αυτό θα γίνει πραγματικότητα μέσα από ένα διήγημα. Να δούμε πώς θα μπορούσε να ήταν αυτή η πόλη, αν εφαρμόζονταν οι Νόμοι του Πλάτωνα.

Το ιστορικό πείραμα θα γίνει στην Καλλίπολη, μια αποικία στην κάτω Ιταλία.

Το βιβλίο αυτό δεν φιλοδοξεί να διδάξει Φιλοσοφία. Είναι διήγημα, και σαν τέτοιο έχει υπερβολή και φαντασία μέσα στην πλοκή του, ενώ παράλληλα ακροβατεί πάνω στις ιδέες του Πλάτωνα. Το διήγημα δανείζεται τις ιδέες του Πλάτωνα για να σχηματιστεί η ιστορία του. Δημιουργείται η πόλη, οι Νόμοι αρχίζουν να εφαρμόζονται, και οι πολίτες προσπαθούν να λύσουν τα όσα προβλήματα εμφανίζονται μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο, και πρωτάκουστο σύστημα διοίκησης. Οι λύσεις στα προβλήματα δίνονται, από τον Πλάτωνα και τους ανθρώπους, που αυτός επιλέγει στο ξεκίνημα του πειράματος.

Οι Νόμοι αποκαλύπτονται στους συμπολίτες του, σιγά-σιγά ανάλογα με τις ανάγκες της ιστορίας. Οι φιλοσοφικές αρχές δίνονται από τον Πλάτωνα με το σταγονόμετρο, διότι τέτοιες επαναστατικές πολιτικές ιδέες αναστατώνουν το είναι του ανθρώπου.

Ο Πλάτωνας γνωρίζει πολύ καλά αυτόν τον κίνδυνο, και προσέχει πολύ. Θέλει να επιτύχει στο έργο του, και δεν διακινδυνεύει να τους τα παραθέσει όλα μαζί, δεν είναι δα και τόσο σίγουρος, ότι μπορούν να τα αποδεχτούν όλα μονομιάς. Ο κεντρικός ήρωας του διηγήματος δεν είναι ένας άνθρωπος, αλλά η ίδια αυτή η πολιτεία σαν σύνολο.

Την αφήγηση την αναλαμβάνει κάποιος άποικος, που ξεφυτρώνει ανάμεσά τους, ενώ κάποιες άλλες φορές η αφήγηση γίνεται, σαν να την κάνει αόριστα η μάζα αυτή των αποίκων, σαν σύνολο. Σε άλλες στιγμές χάνονται αυτοί οι αφηγητές, και αναλαμβάνει την αφήγηση ο συγγραφέας, που εποπτεύει το πεδίο δράσης από ψηλά.

Θα σας ήμουν ευγνώμων, αν μετά την ανάγνωση του διηγήματος εκ μέρους σας, κάνατε τον κόπο να με πληροφορήσετε σχετικά με την αίσθηση, που σας προκάλεσε η ιστορία της «Καλλίπολης» στο mail που παραθέτω.  

 
Περισσότερα για το διήγημα μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο :
 
 
Αφήγηση : Μίλτος Μόσχος
 
Για να ακούσετε ή να κατεβάσετε τα κεφάλαια του διηγήματος πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους :
 

1 Καλλίπολις - Πρόλογος

2 Καλλίπολις - Αναχώρηση αποίκων από την Αθήνα

3 Καλλίπολις - Το ταξίδι προς Κάτω Ιταλία

4 Καλλίπολις - Άφιξη στην Καλλίπολη

5 Καλλίπολις  - Σχηματίζεται η τάξη των εργατών

6 Καλλίπολις -  Σχηματίζεται η τάξη των αρχόντων

7 Καλλίπολις - Διατυπώνονται οι Νόμοι και τα Ιαματικά ψεύδη

8 Καλλίπολις - Εκπαίδευση των φυλάκων

9 Καλλίπολις - Δοκιμασίες των φυλάκων

10 Καλλίπολις - Ευγονική

11 Καλλίπολις - Το ξεκαθάρισμα της τάξης των φυλάκων