Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά – Χάριετ Μπίτσερ Στόου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
 

Η Χάριετ Μπίτσερ Στόου (Harriet Elisabeth Beecher Stowe) (1811 –1896) ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας Beecher-Stowe.jpg

και υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας.

Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά, (πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά: Uncle Tom's Cabin or, Life Among the Lowly) είναι βιβλίο της Αμερικανίδας συγγραφέως Χάριετ Μπίτσερ Στόου (Harriet Beecher Stowe). Εκδόθηκε το 1852 και είχε σημαντικό αντίκτυπο στην συμπεριφορά απέναντι στους Αφροαμερικανούς και τη δουλεία στις ΗΠΑ. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση το μυθιστόρημα αυτό ενέτεινε τη διαμάχη μεταξύ Αμερικανικού Βορρά και Νότου, η οποία οδήγησε στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά ήταν το πιο δημοφιλές σε πωλήσεις μυθιστόρημα του 19ου αιώνα (και το δεύτερο πιο δημοφιλές βιβλίο εκείνου του αιώνα μετά τη Βίβλο) και θεωρείται πως συνδαύλισε το αποσχιστικό κίνημα της δεκαετίας του 1850. Τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του πουλήθηκαν 300.000 αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ. Ο αντίκτυπος του βιβλίου ήταν τόσο μεγάλος, ώστε όταν ο Αβραάμ Λίνκολν συνάντησε τη συγγραφέα στην αρχή του Αμερικανικού Εμφυλίου, λέγεται πως της είπε: «Ώστε αυτή είναι η μικρή κυρία που έκανε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο».

Το έργο έχει ως χρόνο που διαδραματίζεται τα μέσα του 19ου αιώνα και, συγκεκριμένα, την αμέσως προηγούμενη εποχή πριν από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και την απελευθέρωση των Αφροαμερικανών σκλάβων, μετά τη νίκη των δυνάμεων του Βορρά.

 

Αφήγηση : Μαριλένα Καλαπόθου.

 

Για να ακούσετε ή να κατεβάσετε το μυθηστόρημα πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους :

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 20,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 22, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 24, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25,

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 27, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 28, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 29, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30.